okt
13
2022
Volgens de studie Apestaartjaren, belanden kinderen rond de leeftijd van 10 jaar in de “digitale puberteit”, wat betekent dat hun online gebruik meer lijkt op die van jongeren dan op die van kinderen onder de 10 jaar. Het is dus belangrijk om kinderen van die leeftijd bewust te maken van een veilig gebruik van het internet en sociale media. Om aan deze preventiebehoefte tegemoet te komen, organiseert Child Focus, in samenwerking met bedrijven uit de privésector, deze donderdag 13 oktober meer dan 200 Internet Safe & Fun workshops in klassen van het 5e en 6e leerjaar. Deze ludieke en leerrijke workshops worden begeleid door medewerkers van partnerbedrijven. We sporen kinderen aan om na te denken over de voordelen en mogelijke risico’s gelinkt aan hun activiteiten online en hoe ze daarmee om kunnen gaan.
De Internet Safe & Fun workshops gaan over de online activiteiten van kinderen en de mogelijke risico’s die hiermee gepaard gaan: privacy, sexting, cyberpesten, online vriendschappen,…. Deze interactieve workshop leert kinderen de juiste reflexen over een leuk maar dus ook veilig, bewust en verantwoord internetgebruik. Bij Child Focus stegen de afgelopen jaren het aantal meldingen van problemen gelinkt aan online veiligheid significant. Ook ouders en kinderen contacteren alsmaar meer het gratis nummer 116 000 voor vragen of over problemen online.
Internet Safe & Fun, een menselijke verhaal
Werknemers uit de privésector maken deze donderdag 13 oktober een dag vrij in hun agenda om een workshop over online veiligheid te geven aan kinderen van 10 tot 12 jaar. Child Focus voorziet lesmateriaal en leidt de vrijwilligers op. Jaarlijks worden tussen 10.000 en 12.000 leerlingen gesensibiliseerd dankzij de twee edities van Internet Safe & Fun, in maart en oktober.
“Door me op te geven als vrijwilliger voor de Internet Safe & Fun workshops, wil ik mijn steentje bijdragen om jongeren weerbaarder te maken online op een speelse, toffe manier, zonder te belerend over te komen.” K.M., medewerker bij Proximus.
Een groeiende belangstelling en engagement
Alsmaar meer geëngageerde scholen vragen een workshop aan via www.internetsafeandfun.be. We kunnen ook rekenen op het engagement van onze trouwe partner Proximus, die mee aan de basis ligt van dit initiatief, en op Allen & Overy, BNP Paribas Fortis en Deloitte. Voor deze editie trekken op 13 oktober een honderdtal gemotiveerde medewerkers van deze partnerbedrijven naar lagere scholen om workshops te geven.
Een springplank voor leerkrachten
Internet Safe & Fun is een eerste stap. Leerkrachten kunnen nadien verder aan de slag met hun leerlingen. Child Focus biedt een brede waaier aan educatief materiaal voor leerkrachten om rond online veiligheid te werken. Na de workshop krijgen de leerkrachten een overzicht van het (gratis) beschikbare leermateriaal om bepaalde aspecten van dit thema uit te diepen (Clicksafe , Quiz - Internet Safe & Fun).
Perscontact
Ruth De Bruycker - Project Manager Child Focus - ruth.debruycker@childfocus.org – 02/475.44.17.
Meer info : http://internetsafeandfun.be/nl/home/