Child Focus lanceert OK Groomer, een spel om jongeren te wapenen tegen het fenomeen van online grooming

Child Focus lanceert OK Groomer, een spel om jongeren te wapenen tegen het fenomeen van online grooming

dec 20 2022

Speeltuinen bestaan al lang niet meer enkel fysiek. Ook online komen kinderen samen om te spelen. Personen met slechte bedoelingen volgen dat voorbeeld en proberen kinderen online te benaderen via gameplatformen of sociale media. In 2021 heeft Child Focus 2.467 dossiers van seksuele uitbuiting behandeld , waaronder 43 dossiers van grooming en 91 van sextortion. Om kinderen op een speelse manier de juiste reflexen aan te leren, lanceert Child Focus “OK Groomer”, een preventiespel op Roblox, om jongeren van 8 tot 14 jaar te wapenen tegen grooming.

Child Focus betreedt de virtuele wereld

Sinds jaar en dag strijdt Child Focus tegen de seksuele uitbuiting van kinderen. De organisatie voert deze strijd op vele fronten. Een fenomeen dat alsmaar toeneemt, is dat van grooming, het proces waarbij een volwassene een minderjarige benadert met een seksueel doel: hetzij om de jongere te ontmoeten, hetzij om expliciet materiaal te verkrijgen.

Child Focus merkt dat groomers hun slachtoffers vinden en benaderen via het internet en sociale media zoals TikTok maar ook meer en meer via gameplatformen. Personen met minder goede bedoelingen hebben hun weg gevonden naar deze ludieke en aantrekkelijke wereld. De meeste kinderen zijn zich niet bewust van de manipulatietechnieken van deze groomers en staan er dan ook niet stil als anderen hen aanspreken

Een preventiespel voor jongeren van 8 tot 14 jaar

Child Focus zet meer en meer in op preventie en sensibilisering en lanceert vandaag “OK Groomer”, een 3D wereld in de vorm van een virtuele speeltuin. Deze wereld bestaat uit 3 mini-games die de kinderen de juiste reflexen aanleren wanneer ze benaderd worden door een groomer. Dit preventiespel is gratis beschikbaar via het platform van Roblox, populair bij kinderen van 8 tot 14 jaar. Bijna 40 miljoen spelers over de hele wereld spelen het spel gemiddeld 3 uur per dag. Kinderen kunnen er bouwen, verkennen en spelen.

De jonge spelers leren al spelend om zich te wapenen tegen het risico om manipulators of kinderlokkers tegen te komen en om potentiële groomers te herkennen online. De benaderingstechnieken die in het spel aan bod komen zijn geïnspireerd op verhalen van slachtoffers die Child Focus geholpen heeft: “Ben je alleen thuis? Laten we onze geheimen delen? Ik weet waar je woont ….”. Elk spelletje bevat een nuttige en concrete preventieboodschap voor de jonge spelers, zoals: “In het spel, over het spel”: het is ok om met vreemden te chatten in het spel om tips of strategieën uit te wisselen, maar praat alleen maar over het spel en blijf ook in de chat van het spel (en stap dus niet over naar andere sociale mediakanalen). Ook Max is verwerkt in het spel, de vertrouwenspersoon die een kind in vertrouwen kan nemen bij vragen of problemen.

“Voor Child Focus is dit een grote première, we betreden eigenlijk voor het eerst de Metaverse. We weten dat kinderen en volwassenen zich de komende decennia alsmaar meer in de virtuele wereld gaan begeven. Deze wereld is vandaag nog weinig gereguleerd, terwijl kinderen kunnen geconfronteerd worden met reële risico’s. Dus moeten we hen daarmee leren omgaan. Het is dan ook belangrijk voor ons preventiewerk om kinderen en jongeren te sensibiliseren op de platforms die ze graag gebruiken, zoals games, en om ze te wapenen tegen deze risico’s.” zegt Nel Broothaerts, Directeur Preventie & Ontwikkeling bij Child Focus.

Preventieboodschap voor ouders: praat erover met je kinderen en speel samen

Child Focus nodigt via deze sensibiliseringscampagne ook ouders uit om interesse te tonen in de spelletjes die hun kinderen online spelen, net zoals ze belangstelling tonen in hun activiteiten op school, tijdens sportactiviteiten of bij de jeugdbeweging. Vraag kinderen bijvoorbeeld hoe hun spelsessie verlopen is, wie gewonnen of verloren heeft, met wie ze gespeeld hebben …. En waarom eens niet samen spelen?

Het nieuwe spel OK Groomer kan voor ouders een unieke gelegenheid zijn om de favoriete gamewereld van hun game te ontdekken, samen met hun kind. Als kinderen zich ooit in een moeilijke situatie bevinden, wordt de stap om het aan de ouder(s) te vertellen daardoor makkelijker.

Deze sensibiliseringscampagne en dit preventiespel zouden nooit mogelijk geweest zijn zonder de niet-aflatende creativiteit van het bureau Wunderman Thompson en werd geco-financierd door het Digital Europe Programma van de Europese Commissie en door Allen & Overy.

 

Het spel is hier beschikbaar: https://www.roblox.com/games/11834339946/OK-Groomer

Meer info over het spel: https://childfocus.be/nl-be/Seksuele-Uitbuiting/OKGroomer

Promovideo: https://www.youtube.com/watch?v=Tnz1-EuMeKk 

Iedereen die op het internet toevallig seksuele misbruikbeelden van kinderen tegenkomt, kan deze (anoniem) melden via ons burgerlijk meldpunt www.misbruikbeelden.be

Perscontact Child Focus: Selyna Ayuso Ferrandiz – Public Relations Manager 0473/81.17.82 selyna.ayusoferrandiz@childfocus.org