Safer Internet Day: een dag van inspiratie voor een beter internet

Safer Internet Day: een dag van inspiratie voor een beter internet

feb 06 2023

Dinsdag 7 februari is de 20ste editie van de wereldwijde Safer Internet Day, onder het motto "Samen voor een beter internet".  Steeds meer scholen, ouders en jongeren contacteren de hulplijn van Child Focus voor vragen over online veiligheid of doen beroep op gespecialiseerde centra om hen te begeleiden in hun mediagebruik.  Professionals en ouders hebben tips en tools nodig om kinderen en jongeren bij te staan in hun digitale ontdekkingstocht. Daarom organiseren Child Focus, Mediawijs, Média Animation, Conseil supérieur de l’éducation aux médias, de Cyber Security Coalition, het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), de FOD Economie en het kabinet van Minister Petra De Sutter een inspiratiedag voor professionals om concreet materiaal en best practices rond digitale mediawijsheid mee te geven. Tal van tools zullen die dag voorgesteld worden, namelijk Praten over sexting in het buitengewoon onderwijs, De Schaal van M, safeonweb en EDUbox Cybersecurity.  

Safer Internet Day benadrukt hoe belangrijk het is om van het internet een leuke, creatieve, leerzame en veilige ruimte voor iedereen te maken. De Safer Internet Day, die in meer dan 110 landen wordt gevierd, heeft zich snel buiten Europa verspreid en is uitgegroeid tot een niet te missen afspraak op de digitale agenda. Het Belgisch Centrum voor een Veiliger Internet (Betternet) coördineert deze dag in België. Betternet brengt de belangrijkste spelers van digitale media-educatie aan beide kanten van de taalgrens samen.

De nadruk ligt dit jaar op de rol die iedereen kan spelen om een positief en verantwoord gebruik van het internet te bevorderen bij minderjarigen. Professionals worden daarom uitgenodigd op dinsdag 7 februari om live bij de FOD Economie of online deel te nemen aan de conferentie "Samen voor een beter internet".  Tal van sprekers zoals Child Focus, de CSEM (Conseil Supérieur de l'Education aux Médias), de Cyber Security Coalition, het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), Média Animation en Mediawijs zullen best practices en concreet materiaal voorstellen over verschillende thema's zoals de bescherming van persoonsgegevens, online veiligheid, victim blaming en genderstereotypen online. Zo willen we de aanwezige professionals inspireren om ook zelf aan de slag te gaan.

Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter zal het startschot geven van deze conferentie. "Volgens de recentste cijfers maken steeds meer jongeren zich zorgen dat hun persoonlijke informatie niet veilig is op het internet en slechts de helft zegt bewust te zijn van de risico’s van het internet. We moeten hen beter beschermen. We trekken geld uit om software te ontwikkelen die sms’en en mails van oplichters kan tegenhouden. Tegelijk weten we dat mensen die niet vertrouwd zijn met het internet, sneller in de val van cybercriminelen lopen. Daarom zetten we alles op alles om de zogenaamde digitale kloof weg te werken.”

Daarnaast worden alle professionals en lokale actoren die met jongeren werken, aangemoedigd om gedurende de hele maand februari activiteiten te organiseren om hun doelgroep bewust te maken van een nuttig, leuk, verantwoord en veilig internetgebruik . Op www.saferinternetday.be vinden scholen en jongerenorganisaties kant-en-klare tools waar ze mee aan de slag kunnen, maar ze kunnen ook zelf een activiteit rond mediawijsheid bedenken.  Het principe is eenvoudig: iedereen registreert zijn activiteit via de website van de campagne om zo de Safer Internet Day-barometer de hoogte in te duwen.

"Om de voordelen van het internet en de online wereld voor jongeren te maximaliseren, moeten we hen leren om er op een goede, kritische manier mee om te gaan. We moeten hen aanmoedigen om stil te staan bij de gevolgen van wat ze online zien en doen. Zo leren ze om zowel de risico's te beheersen als om alle mogelijke kansen online maximaal te benutten", legt Nel Broothaerts uit, directeur Preventie & Ontwikkeling bij Child Focus.

“De Cyber Security Coalition is trots om actief mee te werken aan de Safer Internet Day 2023.  Wij zijn er van overtuigd dat het bevorderen van de digitale veiligheid van iedereen van groot belang is, vooral voor jongeren die steeds meer gebruik maken van het internet.  Daarom werken we ook mee aan deze Safer Internet Day 2023 en ondersteunen we ook de ontwikkeling van de nieuwe EDUbox Cybersecurity, een educatief programma dat jongeren helpt hun digitale vaardigheden te verbeteren en zichzelf te beschermen tegen online gevaren.  Laten we samen werken aan een veiliger internet voor iedereen.” zegt Jan De Blauwe, voorzitter van de Cyber Security Coalition.

De FOD Economie is verheugd om dit evenement te mogen organiseren en steunt al jaren heel wat verschillende initiatieven om het internet veiliger te maken. Daarvoor voert de FOD Economie regelmatig campagnes om bedrijven en consumenten bewuster te maken van het belang van online veiligheid. De FOD Economie houdt daarnaast ook specifiek toezicht op marketing die gericht is op kinderen en volgt de ontwikkeling van de wetgeving hiervan. Een voorbeeld hiervan is de Europese verordening die de rechten van de jongsten onder ons beschermt door regels op te stellen voor de preventie en bestrijding van online seksueel misbruik van kinderen en waarover momenteel op het Europees niveau wordt onderhandeld.” zegt Séverine Waterbley, Voorzitter van het Directiecomité

 

Voor meer informatie :

Perscontacten : Selyna Ayuso Ferrandiz –  Public Relations Manager  Child Focus – selyna.ayusoferrandiz@childfocus.org 0473/81.17.82