Lancering van het Europese SafeOnline Prototype: ouders helpen bij de media-opvoeding van hun kinderen in verschillende landen

Lancering van het Europese SafeOnline Prototype: ouders helpen bij de media-opvoeding van hun kinderen in verschillende landen

mei 22 2023

De Europese partners van het Europese SafeOnline-project, lanceren het SafeOnline Prototype : een toolbox met kant-en-klare tools voor Europese organisaties die ouders willen ondersteunen om de online veiligheid van hun kinderen te verbeteren.

Ter ondersteuning van organisaties die ouders aanspreken en bewustmaken rond de problemen waarmee hun kinderen online te maken hebben, lanceerde het European SafeOnline Initiative (ESOI) het ESOI Prototype, een toolkit om het SafeOnline-initiatief, namelijk vormingen voor ouders, te implementeren in diverse landen. Met een gratis set video’s en documenten, gestoeld op de kennis en ervaringen van de partners, verschaft deze gids stapsgewijs alle praktische informatie en tips die essentieel zijn om een vormingsproject te ontwikkelen.

ESOI bereikte in 2022 meer dan 2.000 zorgverleners in vijf landen en streeft ernaar om ouders te informeren over hoe ze de digitale media-opvoeding van hun kinderen kunnen aanpakken, in een context van positief ouderschap. De inhoud van de opleidingssessies vertrekken vanuit de vele mogelijkheden die online technologie te bieden heeft. De sessies zijn ontworpen om de belangstelling van ouders voor het internet en de digitale wereld te stimuleren, hen inzicht te geven in het sociale mediagebruik van hun kinderen, met al z’n voordelen en risico’s, en hen handige, praktische tips aan te reiken om met risico’s en kansen van de digitale wereld om te gaan.

De projecten van het European SafeOnline Initiative vloeiden voort uit het voorbeeld van het Vlaamse Veilig Online-initiatief (Veilig Online) dat overgenomen en gelokaliseerd werd naar vijf landen en regio’s – Franstalig België, Bulgarije, Cyprus, Griekenland en Roemenië. Hieruit is gebleken dat dit model met succes reproduceerbaar is. Het ESOI Prototype stelt deze kennis ter beschikking van andere landen en organisaties die een vergelijkbaar initiatief willen opzetten.

De huidige opleidingssessies behandelen vijf hoofdthema’s: sociale media, privacy, gaming, cyberpesten, online relaties en seksualiteit. Maar de mogelijkheden zijn talrijk en veelzijdig.

Met deze toolkit kunnen stakeholders in en buiten Europa het initiatief overnemen en ouders helpen om de mediageletterdheid in hun gezin te vergroten en om kinderen online weerbaar te maken.

Bezoek onze website voor meer informatie of download het ESOI-prototype.

 

Perscontact bij Child Focus: Selyna Ayuso Ferrandiz – Public Relations Manager – Selyna.ayusoferrandiz@childfocus.org  0473/81.17.82