25 mei: Internationale Dag van de Vermiste Kinderen - Child Focus behandelde nog nooit zoveel wegloopdossiers dan in 2022

25 mei: Internationale Dag van de Vermiste Kinderen - Child Focus behandelde nog nooit zoveel wegloopdossiers dan in 2022

mei 24 2023

Child Focus behandelde 1.515 nieuwe verdwijningsdossiers in 2022, waarvan 1.138 nieuwe meldingen van jongeren die wegliepen. Zo steeg het aantal wegloopdossiers met 31% in vergelijking met 2021. Nooit eerder liepen er zoveel kinderen weg van thuis of de voorziening waar ze verblijven. De redenen hiervoor zijn complex, maar het is nog maar eens een sterk signaal dat het niet goed gesteld is met onze jongeren …

Een tiental verdwijningsdossiers zijn al zo’n twintig jaar open en bijgevolg als “cold cases” te beschouwen. Child Focus, samen met de naasten en de politie, staken het onderzoek evenwel nooit en geven nooit de hoop op om ooit die ene cruciale getuigenis te krijgen. Ter gelegenheid van 25 mei, de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen, lanceert Child Focus opnieuw de sensibiliseringscampagne Keep Hope Alive, opdat deze langdurig vermiste kinderen niet vergeten zouden worden. Zo komt er ook een bijzondere muurschildering.

Nog nooit zoveel wegloopdossiers

In 2022 behandelde Child Focus 1.515 nieuwe dossiers van vermiste kinderen, dit is gemiddeld zo’n 4 meldingen per dag. In 1.138 van deze dossiers (75%) was het kind of de jongere weggelopen. Zo steeg het aantal wegloopdossiers met 31% in vergelijking met 2021. Nooit eerder liepen zoveel kinderen weg van thuis of de voorziening waarin ze verblijven. Door weg te lopen geven de jongeren een duidelijk en ultiem signaal dat er iets ernstig fout is in hun leven, dat ze geen enkele andere uitweg vinden dan weg te lopen zonder te weten waarheen, en tevens een signaal dat er onvoldoende gehoor werd gegeven aan hun malaise. De toename van het aantal wegloopdossiers kan ook in verband gebracht worden met het aantal oproepen dat binnenkomt bij Child Focus van kinderen met mentale problemen of ouders die melden dat hun kind al met donkere gedachten kampte voor hij/zij wegliep. Het mentale welzijn van kinderen en jongeren als gevolg van de Covid-19 pandemie, is ook een gegeven dat absoluut niet uit het oog mag  verloren worden.

Gelukkig wordt in 95% van de gevallen het kind snel, veilig en wel teruggevonden, dankzij de solidariteit van partners en het grote publiek, en de inspanningen van politie en justitie. 

Langdurige verdwijningen

In een minderheid van de gevallen blijft het dossier alsnog weken, soms jaren, open. Een dertigtal oudere Belgische verdwijningsdossiers blijven helaas onopgelost, en een tiental dossiers zijn ruim twintig jaar oud.

Child Focus lanceerde vorig jaar de campagne Keep Hope Alive voor de zogeheten “cold cases”, waarvan de website www.keephopealive.be ondertussen al meer dan 150.000 keer bezocht werd. Deze website toont exact wat er gebeurt wanneer vermiste kinderen onvoldoende zichtbaarheid krijgen: ze verdwijnen stilaan. Op basis van het aantal bezoekers dat de website krijgt en de opsporingsberichten die er gedeeld worden, vervagen of verhelderen de portretten van langdurig vermiste kinderen op de pagina.

Een muurschildering voor Gevriye Cavas, op een gevel in Molenbeek 

Dit jaar gaat Child Focus nog een stapje verder met een muurschildering van het portret van Gevriye Cavas in Sint-Jans-Molenbeek. Gevriye verdween 38 jaar geleden in diezelfde gemeente, enkele straten verderop.

Child Focus wil in de toekomst graag een gelijkaardige muurschildering maken voor alle langdurig vermiste kinderen in de buurt van de plek waar ze opgegroeid of verdwenen zijn, en doet daarvoor een oproep aan iedereen die over een muur van minimum 130 m2, in goede staat en op een plaats met veel verkeer, beschikt: help ons om de hoop levend te houden voor deze kinderen en hun naasten door je muur gratis te schenken aan Child Focus. Op termijn hoopt de organisatie een muurschildering te kunnen maken voor elk kind dat vermeld wordt op www.keephopealive.be: Françoise Bruyère, Gevriye Cavas (Sint-Jans-Molenbeek), Marie-Agnès Cordonnier, Nathalie Geijsbregts (Leefdaal), Ken Heyrman (Antwerpen), Théo Hayez (Ukkel), Vincent Lamouris (Gent), Ilse Stockmans (Aarschot) en Liam Vanden Branden (Mechelen).

“Child Focus heeft altijd kunnen rekenen op de grote solidariteit van het grote publiek om opsporingsberichten van vermiste kinderen te verspreiden. We hopen voor deze actie opnieuw op diezelfde solidariteit te mogen rekenen. Dit zou voor de ouders veel betekenen. Samen geven we de hoop nooit op” Heidi De Pauw, Algemeen Directeur bij Child Focus.

Child Focus dankt het communicatiebureau Wunderman Thompson, artiest Nabil Nezzar voor de portretten van de vermiste kinderen, Toon Van Ishoven voor de muurschildering, MediaField voor de muur, alsook Mediacom en alle mediapartners voor de aangeboden mediaruimte.

 

Meer info: www.keephopealive.be

Alle personen die graag bijdragen aan deze actie en hun muur gratis ter beschikking willen stellen aan Child Focus, mogen een mail sturen naar info@childfocus.org

Perscontact bij Child Focus: Selyna Ayuso Ferrandiz – Public Relations Manager – 0473/81.17.82 –  selyna.ayusoferrandiz@childfocus.org