Hoe vermijd je dat je kind verdwaalt op een openbare plek?

Hoe vermijd je dat je kind verdwaalt op een openbare plek?

aug 03 2023

Alle ouders of wie op stap gaat met kinderen hebben het al eens meegemaakt: je bent ergens met je kind, wordt even afgeleid en wanneer je je terug omdraait, is je kind plots verdwenen. Paniek! Dit scenario klinkt bekend bij de meeste ouders of begeleiders … maar wil zeker niet zeggen dat je een slechte ouder of begeleider bent. Kinderen gaan graag op ontdekking en kunnen daardoor snel afgeleid worden. In de meeste gevallen wordt het kind snel, veilig en wel teruggevonden. Maar wat kan je doen om toch proberen vermijden dat je kind verdwaalt op een openbare plek?

1) Kleed je kind in opvallende kleuren aan

Kies voor een opvallende kleur zoals rood, zodat je makkelijk je kind van ver ziet lopen.

2) Hou altijd een recente foto van je kind bij

Mocht je kind toch verdwaald geraken, is het makkelijker als je een foto bij de hand hebt. Zo kunnen anderen gerichter zoeken naar je kind. Neem daarom best een foto van je kind met je smartphone of hou een recente foto bij in je portefeuille.

3) Leer je kind je telefoonnummer of gebruik een verdwaalbandje

Je kan veel tijd winnen als iemand je kind vindt en je direct kan contacteren. Als je kind oud genoeg is, kan je die je nummer vanbuiten leren kennen. Je kan ook kiezen voor een verdwaalbandje met daarop je nummer genoteerd. Of beiden. Je schrijft je nummer best niet op de hand of kledij van je kind, omdat dit makkelijk kan weggespoeld of verloren worden.

4) Leer je kind om hulp te vragen

Spreek met je kind af wat die kan doen als die verloren loopt. Leer je kind om niet te beginnen rondlopen om naar jou te zoeken. Zo kunnen jullie immers in rondjes rond elkaar lopen of kan je kind nog verder weggeraken van de plak waar jij je bevindt. Leer je kind om ter plaatse te blijven en hulp te vragen aan een volwassene zoals iemand in uniform, iemand met andere kinderen ... Kinderen moeten hulp durven vragen aan anderen. De meeste volwassenen hebben goede bedoelingen en zullen je kind ook helpen.

Ben je in een land waar je kind de taal niet beheerst? Probeer dan zeker te zorgen dat die een verdwaalbandje draagt met je nummer zodat je direct gecontacteerd kan worden. Duid dan eventueel ook op het verdwaalbandje de taal aan die je kind spreekt.

5) Spreek een ontmoetingsplek af

Naast hulp vragen, kan je ook een ontmoetingsplek afspreken. Zeg aan je kind om ter plaatse te blijven als die de ontmoetingsplaats of de weg ernaartoe vergeten is. Het is beter dat je kind dan hulp vraagt aan een volwassene in plaats van verder te zoeken naar de ontmoetingsplaats. Op die manier zorg je er ook voor dat je kind zich niet schuldig voelt omdat die de plaats vergeten is.

Ga je zelf op zoek naar je kind, zorg er dan voor dat er op de plaats waar jullie elkaar het laatst zagen en/of op de ontmoetingsplek iemand achterblijft die weet hoe je kind eruit ziet en hoe jou te bereiken in het geval het kind daar terug opduikt.

6) Leer je kind om nooit in de auto te stappen van een onbekende

Er is niks mis met hulp vragen aan volwassenen, maar leer je kind ook om nooit een onbekende te volgen in de auto. Leg je kind uit dat die dit rechtstreeks met jou moet bespreken en dit dus ook op die manier kan meegeven aan iemand die vraagt om mee stappen in de auto. Als plannen veranderen, is het belangrijk dat je kind je op de hoogte houdt.

 

Ben je je kind toch kwijt op vakantie? Geen paniek, de meeste verdwaalde kinderen worden snel teruggevonden. Zegt je buikgevoel dat er iets niet pluis is, verwittig meteen de lokale politie. Je kan in Europa ook de lokale organisatie voor vermiste kinderen contacteren via het Europees nummer 116 000.

Ontdek meer tips via onze podcast “Eerste Hulp Bij Verdwijningen”: www.ehbv.be