De vraag van scholen naar vorming van hun leerlingen over online veiligheid groeit sterk. Child Focus biedt een antwoord, samen met vrijwilligers uit de bedrijfswereld.

De vraag van scholen naar vorming van hun leerlingen over online veiligheid groeit sterk. Child Focus biedt een antwoord, samen met vrijwilligers uit de bedrijfswereld.

okt 18 2023

Op donderdag 19 oktober slaan Child Focus, de bedrijfswereld en lagere scholen de handen in elkaar om 182 Internet Safe & Fun-workshops te geven in heel België. 78 werknemers maken die dag hun agenda vrij om 3.640 leerlingen van het 5e en 6e leerjaar de basisreflexen aan te leren inzake online veiligheid en meer in het bijzonder rond privacy, cyberpesten, sexting en online vriendschappen. Child Focus ziet de laatste jaren het aantal meldingen van problemen gelinkt aan online veiligheid stijgen. Zo contacteren leerkrachten en begeleiders ons bijvoorbeeld almaar meer voor situaties van grensoverschrijdende sexting. Dankzij het Internet Safe & Fun-programma krijgen honderden scholen een steuntje in de rug voor de mediawijsheid van hun leerlingen: de leerlingen  bespreken de voordelen èn de risico’s van sociale media en de leerkrachten krijgen lesmateriaal om later zelf dieper op het onderwerp in te gaan.

In de interactieve Internet Safe & Fun-workshops leren kinderen van 10 tot 12 jaar de juiste reflexen voor een leuk, veilig, bewust en kritisch internetgebruik. De door Child Focus gevormde vrijwillige animatoren bekijken samen met de jonge internetgebruikers hun online activiteiten vanuit een positief perspectief en maken hen tegelijk bewust van de risico’s die ze soms (durven) nemen op platformen zoals TikTok, Snapchat, Instagram en Fortnite. Deze actiedag vindt twee keer per jaar plaats. Jaarlijks bereikt Child Focus op die manier tussen 12.000 en 14.000 leerlingen.

De animatoren bespreken vier concrete situaties, recht uit de leefwereld van de kinderen. De situaties worden gelinkt aan platformen die de kinderen gebruiken om het voor hen zo herkenbaar mogelijk te maken. Zo bespreken ze het belang van privacy op TikTok, sexting op Snapchat, cyberpesten op Instagram en contact met onbekenden op Fortnite.

Child Focus kan rekenen op de hulp van haar partners

Child Focus kan voor deze workshops rekenen op het groeiende engagement van verschillende partners uit de privésector. Personeelsleden van Proximus, Deloitte, BNP Paribas Fortis, ARAG, NTT en Inchcape nemen deel aan deze editie. Steeds meer bedrijven integreren deze actie in hun CSR (Corporate Social Responsability)-initiatieven. Child Focus levert het didactisch materiaal en leidt de werknemers op zodat ze zelf de Internet Safe & Fun-workshops kunnen geven.

“Bij Proximus zetten we in op digitale inclusie. Opleiding in nieuwe technologieën is een belangrijk onderdeel binnen onze strategie. Via ons partnerschap met Child Focus helpen we al 12 jaar om kinderen en leerkrachten bewust te maken van verantwoord internetgebruik. Ons succes bij de scholen bevestigt dat we inspelen op een reële behoefte aan ondersteuning en informatie op dit vlak, en elk jaar stellen onze medewerkers hun expertise graag ten dienste van de kinderen die al onze aandacht verdienen.” Ben Appel, Corporate Affairs Lead bij Proximus.

Voor deze editie mogen we ook rekenen op de  actieve deelname van Petra De Sutter, Vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post. Zij gaat op 19 oktober op bezoek in de ‘Vrije Basisschool Sint-Jozef’ in Strombeek.

Zelf scrol ik wel eens graag op Instagram. Zo zie ik waar mijn vrienden zoal mee bezig zijn. Kinderen hun leven speelt zich thuis, met de vrienden op school én online af. Daarom is het écht cruciaal dat kinderen mediawijsheid meekrijgen,” pleit Petra De Sutter. “Zoals hoe kinderen precies aan informatie geraken die betrouwbaar is. Wat de gevolgen zijn wanneer ze gegevens online zetten en wat ze kunnen doen als ze het mikpunt worden van online pesterijen,” somt De Sutter op als belangrijke kwesties van online veiligheid. 

Internet Safe & Fun in een nieuw jasje

Child Focus heeft het didactisch materiaal dat gebruikt wordt voor deze workshop volledig vernieuwd en opgefrist in pixel art, een populaire stijl bij jongeren. De organisatie wil de workshops zo nog aantrekkelijker maken voor de leerlingen.

Leerkrachten worden aangezet om verder te bouwen op deze workshop

Internet Safe & Fun is een eerste stap. Leerkrachten kunnen nadien verder aan de slag met hun leerlingen. Child Focus biedt een brede waaier aan educatief materiaal om rond online veiligheid aan de slag te gaan. Na de workshop krijgen leerkrachten een overzicht van het gratis beschikbare leermateriaal om bepaalde aspecten van dit thema uit te diepen (o.m.: Clicksafe, Catalogus preventiemateriaal, Quiz - Internet Safe & Fun).

Perscontact

Selyna Ayuso Ferrandiz, Public Relations Manager Child Focus: Selyna.ayusoferrandiz@childfocus.org 0473/81.17.82.

Meer info: http://internetsafeandfun.be/nl/home/