Child Focus overhandigt de smartphone van Glenn aan Eerste Minister Alexander De Croo en pleit samen met 37.000 Belgen voor een betere bescherming van kinderen online
Nieuws
Seksuele uitbuitingPreventie
dec
12
2023
Op 18 november, de Europese dag voor de Bescherming van Kinderen tegen Seksuele Uitbuiting en Seksueel Misbruik, reactiveerde Child Focus de smartphone van Glenn, een jongen die op 15-jarige leeftijd uit het leven stapte nadat zijn naaktfoto online verspreid werd. Iedereen die tijdens de sensibiliseringscampagne naar het nummer van Glenn belde, tekende zo een petitie voor een betere bescherming van jongeren tegen online seksuele uitbuiting. Vandaag heeft Heidi De Pauw, Algemeen Directeur van Child Focus, samen met Sandra Spitaels en Zara Chiarolini, op symbolische wijze de smartphone van Glenn overhandigd aan Eerste Minister Alexander De Croo. Op de voicemail staan de ruim 37.000 namen van de ondertekenaars van de petitie. Sandra Spitaels is de mama van Glenn. Zara Chiarolini is de mama van Maëlle, een meisje van 14 jaar dat ook uit het leven stapte na een situatie van grensoverschrijdende sexting.
Glenn en Maëlle… dit nooit meer !
Samen met 37.274 burgers vragen hun mama’s een betere online bescherming van onze jongeren. Het kan niet langer dat ze elke dag het risico lopen om online slachtoffer te worden van seksueel misbruik. De overheid moet actie ondernemen. Child Focus formuleert een 4-puntenplan:
- Verzeker een nationale coördinatie en een coherent beleid, zowel federaal als regionaal. Een goede online bescherming van kinderen is enkel mogelijk als er een einde gemaakt wordt aan de hopeloze fragmentatie van bevoegdheden vandaag! We pleiten dan ook voor een Nationaal Commissaris voor de online bescherming van kinderen.
- Zorg voor een performant wetgevend kader. De nationale strafwetgeving werd onlangs aangepast en is goed, maar online seksuele uitbuiting stopt niet aan de grenzen. We hebben een uniforme en doortastende wetgeving nodig op Europees niveau, met effectieve handhaving.
- Maak van de online bescherming van kinderen een prioriteit waar ook voldoende financiële en menselijke middelen naartoe gaan.
- Financier effectieve en diepgaande preventie bij kinderen en jongeren rondom mediawijsheid en online veiligheid, met voldoende aandacht voor risico’s als grensoverschrijdende sexting, grooming, deepfakes en sextortion.
- Zorg voor effectieve hulp aan slachtoffers.
- Investeer in de capaciteit van gespecialiseerde politie en justitie om online (seksueel) misbruik te onderzoeken, slachtoffers te identificeren en op te treden tegen daders.
- Dwing meer verantwoordelijkheid af van de technologische spelers.
- Zij moeten zorgen voor platforms waar kinderen in alle veiligheid kunnen spelen, communiceren en ontdekken.
- Ze moeten na een risicoanalyse alle mogelijke maatregelen nemen om te voorkomen dat kinderen slachtoffer worden van online misbruik.
- Indien problemen zich toch voordoen, zijn kindvriendelijke en effectieve rapporteringsmogelijkheden nodig om deze te melden.
- Bij melding door slachtoffers, omstaanders of trusted flaggers, moet snel gehandeld worden om verdere verspreiding en slachtofferschap te voorkomen.
- Controleer en handhaaf de implementatie van de Europese Digital Services Act (DSA), waarin technologische spelers een actievere rol moeten opnemen in de online bescherming van kinderen en gebruikers.
|
Campagnewebsite: www.belglenn.be
Slachtoffers van grensoverschrijdende sexting en exposing en hun naasten kunnen Child Focus contacteren via het gratis nummer 116 000, 24/7 beschikbaar.
Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
Ontdek hier hoe je als journalist op een respectvolle manier kan communiceren over seksueel grensoverschrijdend gedrag: https://www.devijftees.be/
Perscontact Child Focus: Selyna Ayuso Ferrandiz – Public Relations Manager 0473/81.17.82 selyna.ayusoferrandiz@childfocus.org