Lancering formulier

Lancering formulier "Toestemming om te reizen"

jun 26 2018

In de aanloop naar de zomervakantie lanceert Child Focus in samenwerking met FOD Justitie een Formulier dat ouders moet helpen onderling duidelijke afspraken te maken over een aanstaand verblijf van een hen met hun kind(eren) in het buitenland. De bedoeling is dat ouders stilstaan bij eventuele risico's die kunnen leiden tot kinderontvoering te vermijden.

Child Focus wordt ongeveer 230 keer per jaar gecontacteerd voor een zaak van internationale kinderontvoering. Het aantal dossiers piekt elk jaar tijdens de zomervakantie.

In ongeveer één derde van de gevallen gaat het om een ouder die een ontvoering vreest. En dat is goed nieuws. Want zeker in deze grensoverschrijdende en emotionele familieconflicten is voorkomen veruit te verkiezen boven genezen.

Een oplossing vinden voor een internationale kinderontvoering is vaak een lang en pijnlijk proces voor alle betrokkenen: de ouders, maar zeker ook de kinderen. Uit cijfers van Child Focus blijkt dat een internationale kinderontvoering gemiddeld haast een jaar duurt om tot een oplossing te komen.

Ouders zijn zich dikwijls onvoldoende bewust van de gevolgen van hun daden. Vaak denken ze dat ze na een relatiebreuk gewoon kunnen verhuizen met de kinderen –ook naar het buitenland- en zijn ze verrast wanneer ze ontdekken dat ze hierdoor kunnen beschouwd worden als een ontvoerende ouder. Duidelijke afspraken kunnen hier een oplossing bieden.

Wanneer één ouder met de kinderen naar het buitenland wil vertrekken is het aan te bevelen dat hij of zij op voorhand afspraken maakt met de andere ouder. Om dit makkelijker te maken lanceert Child Focus vandaag een formulier ‘Toestemming om te reizen’, en dit in samenwerking met haar voornaamste partner, de FOD Justitie.

Dit eenvoudige formulier kan ouders helpen duidelijke afspraken te maken over het komende verblijf in het buitenland. Op die manier zijn de intenties duidelijk voor alle partijen.

Ontdek hier het formulier: link toevoegen

Preventiegids