Child Focus zet de smartphone van Glenn in als middel tegen grensoverschrijdende sexting en exposing

Child Focus zet de smartphone van Glenn in als middel tegen grensoverschrijdende sexting en exposing

nov 16 2023

In juni 2017, stapte Glenn (15 jaar) uit het leven. Zijn naaktfoto werd op een fake Instagram-account gedeeld, samen met zijn naam. Een foto die hij ooit met zijn telefoon nam en die voor één persoon was bestemd. Tot deze op het internet terechtkwam. Wat volgde was een stroom van haatdragende comments. Het werd te veel voor Glenn... Naar aanleiding van 18 november, de Europese dag voor de Bescherming van Kinderen tegen Seksuele Uitbuiting en Seksueel Misbruik, activeert Child Focus zijn telefoon opnieuw als middel tegen grensoverschrijdende sexting en exposing. Iedereen die naar het nummer van Glenn belt, tekent een petitie voor een betere bescherming van jongeren tegen online seksuele uitbuiting.

Stijging van het aantal meldingen

In 2022 opende Child Focus 151 dossiers van grensoverschrijdende sexting, de uitwisseling onder druk of zonder toestemming van seksueel getinte berichten of beelden via digitale media. De organisatie merkt de laatste jaren de opkomst van een nieuw fenomeen waarbij zulke beelden, vaak samen met privégegevens van het slachtoffer, verspreid worden via sociale media zoals Snapchat, WhatsApp, TikTok, Instagram of Telegram, al dan niet binnen zogenaamde expose-groepen. De slachtoffers worden er vernederd, uitgescholden, bedreigd en zelfs gechanteerd.

Child Focus heeft als hulplijn bevoorrechte contacten met de meeste belangrijke sociale mediakanalen zoals Facebook/Instagram, Google/YouTube, X (het voormalige Twitter), TikTok, Discord en Snapchat. Hierdoor kan de organisatie als ‘trusted flagger’ heel snel tussenkomen en er sneller voor zorgen dat bepaalde beelden offline worden gehaald.

“Bij Child Focus zien we het aantal dossiers van grensoverschrijdende sexting stijgen. Achter elk dossier schuilt een jongere die dringend hulp nodig heeft. Plegers, maar ook de vele omstaanders die getuige zijn van online grensoverschrijdend gedrag beseffen vaak onvoldoende dat wat online gebeurt, ook offline zware gevolgen heeft.” Heidi De Pauw, Algemeen Directeur bij Child Focus.

Lancering van een petitie

In juni 2017 stapte Glenn uit het leven nadat zijn naaktfoto verspreid werd op sociale media. Child Focus heeft zijn telefoonnummer opnieuw geactiveerd. Wie naar het nummer 0492/79.58.30 belt, hoort het verhaal van Glenn en tekent zo een petitie voor een betere bescherming van jongeren tegen online seksuele uitbuiting. Child Focus vraagt op deze manier meer aandacht voor dit thema, een aangepast wetgevend kader en meer middelen voor de preventie en begeleiding van slachtoffers.

Child Focus roept beleidsmakers op om samen te werken en een samenleving te bouwen zonder seksueel kindermisbruik, zowel offline als online. Dit via sterke wetten, preventie en ondersteuning van slachtoffers. En dat alles in overleg met jongeren, ouders en experten.

Sensibilisering van omstaanders en daders

Child Focus pleit voor een mentaliteitswijziging waarbij alle mogelijke omstaanders zich niet laten meeslepen in de groepsdynamiek van expose-groepen en uit deze groepen stappen. Ook in het kader van grensoverschrijdende sexting kunnen omstaanders een cruciale rol spelen door het op te nemen voor het slachtoffer. Daders moeten volgens de organisatie bovendien meer gesensibiliseerd worden over de reële gevolgen van hun daden. De niet-consensuele verspreiding van naaktbeelden is steeds strafbaar. Oproepen tot victim blaming, slutshaming of exposing zijn nooit onschuldig en hebben enorme gevolgen voor het slachtoffer.

Deelname van influencers

Child Focus kan voor deze campagne rekenen op de steun James Cooke, Sean Dhondt, Pommelien Thijs, Frances Lefebure, Elisabeth Lucie Baeten en Celine Van Ouytsel.

 

Campagnewebsite: www.belglenn.be

Assets van de campagne (visuals & video’s):

Slachtoffers van grensoverschrijdende sexting en exposing en hun naasten kunnen Child Focus contacteren via het gratis nummer 116 000, 24/7 beschikbaar.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Deze sensibiliseringscampagne zou nooit mogelijk zijn geweest zonder de niet-aflatende creativiteit van het bureau Wunderman Thompson en het productiehuis De Mensen.

Ontdek hier hoe je als journalist op een respectvolle manier kan communiceren over seksueel grensoverschrijdend gedrag: https://www.devijftees.be/

Deze campagne kwam tot stand met de steun van de Europese Commissie onder het Digital Europe Programma’. 

Perscontact Child Focus: Selyna Ayuso Ferrandiz – Public Relations Manager 0473/81.17.82 selyna.ayusoferrandiz@childfocus.org