Child Focus plaatst een standbeeld van Little Lady Justice voor het justitiepaleis van Antwerpen

Child Focus plaatst een standbeeld van Little Lady Justice voor het justitiepaleis van Antwerpen

nov 17 2024

Op 18 november, de Europese Dag voor de Bescherming van Kinderen tegen Seksuele Uitbuiting en Seksueel Misbruik plaatst Child Focus een kinderversie van Vrouwe Justitia voor het justitiepaleis van Antwerpen om meer aandacht en erkenning te vragen voor de slachtoffers. Jaar na jaar stijgt wereldwijd het aantal misbruikbeelden van kinderen. Er is geen sprake meer van een verdoken fenomeen, maar van een noodsituatie. In 2023 werden er meer dan 100 miljoen misbruikbeelden gemeld.(1)  Achter elk beeld schuilt een kind dat misbruikt werd en het misschien nog steeds wordt. Telkens een beeld wordt gedeeld, ervaart het slachtoffer het misbruik opnieuw.

Little Lady Justice vraagt aandacht voor alle slachtoffers, die ook hun naam kunnen achterlaten

Child Focus plaatste vanochtend een standbeeld van Little Lady Justice, een kinderversie van Vrouwe Justitia aan de ingang van het justitiepaleis in Antwerpen, het gebouw waar vanochtend ook het proces van Sven Pichal plaatsvond. Dit standbeeld vraagt erkenning, preventie en gerechtigheid voor alle slachtoffers van seksueel misbruik en seksuele uitbuiting.

Child Focus lanceert daarom ook de website www.littleladyjustice.be waar alle slachtoffers van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting hun naam en leeftijd op het moment van het misbruik of de uitbuiting, kunnen achterlaten. De organisatie wil op deze manier een stem geven aan alle slachtoffers die dit hebben meegemaakt in hun kindertijd.

We kunnen en mogen als maatschappij niet meer wegkijken van deze explosieve cijfers

Elke seconde worden er wereldwijd 3 beelden van seksueel kindermisbruik online gedeeld. (1) Het online misleiden van kinderen tot seksuele handelingen is tussen 2021 en 2023 met meer dan 300% toegenomen.(1)   Child Focus ontving vorig jaar 2.421 meldingen(2)  van seksuele misbruikbeelden van kinderen via haar burgerlijk meldpunt www.misbruikbeelden.be, een stijging van 32% in vergelijking met het jaar voordien.

“We staan voor een wereldwijde explosie van het aantal gevallen van seksuele uitbuiting en seksueel misbruik van kinderen. We moeten als samenleving actie ondernemen om een einde te maken aan deze crisis. Kinderen hebben ons meer dan ooit nodig want steeds meer kinderen worden het slachtoffer van online seksuele uitbuiting. Iedereen moet zich bewust zijn van deze vorm van misbruik en uitbuiting en er is specifieke preventie nodig om te vermijden dat kinderen telkens opnieuw slachtoffer worden. Maar er is ook nood aan een strenger regulerend kader op Europees niveau zodat platformen hun verantwoordelijkheid nemen.” Nel Broothaerts, Algemeen Directeur bij Child Focus.

Kindermisbruik en technologie gaan hand in hand

De seksuele uitbuiting van kinderen neemt toe in omvang, ernst en gewelddadigheid, en het treft steeds jongere kinderen. 87% van de gerapporteerde beelden betreffen kinderen onder de 11 jaar, 56% onder de 4 jaar(3). De nieuwe technologieën hebben een multiplicatoreffect op seksueel misbruik. Daders kunnen via sociale media en online platformen gemakkelijker contact leggen met kinderen. Video's en foto's van kinderen die seksueel worden misbruikt, kunnen gemakkelijker worden opgevraagd en verspreid. Versleutelde omgevingen stellen daders bovendien in staat om kinderen te misbruiken zonder dat dit kan worden ontdekt. Digitale evoluties, waaronder ontwikkelingen op het gebied van artificiële intelligentie, creëren angstaanjagende nieuwe realiteiten en mogelijkheden voor seksueel kindermisbruik. 

Maar het hoeft niet zo te zijn. De strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen moet een topprioriteit worden. Overheden moeten wetten aannemen die ervoor zorgen dat techbedrijven preventieve maatregelen nemen en veilige technologie gebruiken om de seksuele uitbuiting van kinderen op hun platforms op te sporen en beelden van slachtoffers van het internet te verwijderen. Ook op Europees niveau spoort Child Focus beleidsmakers aan om de Child Sexual Abuse Verordening (CSA) resolutie te steunen en werk te maken van een Europees centrum dat de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen kan coördineren. Child Focus tekent, samen met 76 andere organisaties, vandaag een open brief om dit te ondersteunen.

Burgerlijk meldpunt in de strijd tegen seksuele misbruikbeelden

In 2002 richtte Child Focus, met steun van de Europese Commissie, het burgerlijk meldpunt www.misbruikbeelden.be op waar iedereen (anoniem) vermoedelijke seksuele misbruikbeelden van kinderen kan melden. Analisten van Child Focus - opgeleid door INHOPE, Interpol en de Federale Politie - bekijken de meldingen die binnenkomen en oordelen of de betrokken beelden, naar nationaal recht, als beelden van seksueel kindermisbruik gekwalificeerd kunnen worden. Als de website in België wordt gehost, worden de meldingen onmiddellijk doorgegeven aan een gespecialiseerde cel van de Federale Politie die zelf verder onderzoek doet naar het misbruik om de slachtoffers te identificeren en de daders op te sporen. In de andere gevallen worden de meldingen doorgegeven aan de collega’s van het internationale INHOPE-netwerk, zodat zij in hun land de melding aan de politie kunnen verzekeren en ze er samen voor kunnen zorgen dat de beelden binnen de 5 dagen van het internet gehaald worden. Voor de slachtoffers is dit uiterst belangrijk. De gedachte dat de beelden van het misbruik blijven circuleren op het internet is voor hen ondraaglijk.

Slachtoffers van seksuele uitbuiting of seksueel misbruik

Child Focus is enkel bevoegd voor seksuele uitbuiting online en offline (seksuele misbruikbeelden, grensoverschrijdende sexting, sextortion, grooming, uitbuiting in de prostitutie). Wie hiermee geconfronteerd wordt kan 24/7 contact opnemen met Child Focus via het gratis nummer 116 000. 

***

Minderjarige slachtoffers van uitbuiting in de prostitutie, grooming (volwassene die een minderjarige benadert met een seksueel doel) , sextortion (seksuele afpersing op basis van intieme beelden) of grensoverschrijdende sexting (niet-consensuele verspreiding van intieme beelden), kunnen telefonisch contact opnemen met Child Focus via het gratis nummer 116 000 of via het jongerenplatform CyberSquad.

Slachtoffers van kindermishandeling of seksueel misbruik kunnen voor een gesprek of advies bellen, chatten of mailen met een hulpverlener op het nummer 1712. Ze kunnen ook anoniem chatten over seksueel misbruik, kindermishandeling en verwaarlozing op nupraatikerover.be.

Slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk kunnen terecht bij vzw Mensenrechten in de kerk.

Iedereen die op het internet toevallig seksuele misbruikbeelden van kinderen tegenkomt, kan deze (anoniem) melden via het burgerlijk meldpunt www.misbruikbeelden.be.

Mensen die met vragen of bezorgdheden zitten rond seksuele gevoelens en gedrag ten aanzien van minderjarigen, kunnen terecht bij www.stopitnow.be. Ter preventie van seksueel kindermisbruik.

Deze sensibiliseringscampagne zou nooit mogelijk zijn geweest zonder de niet-aflatende creativiteit van het bureau VML en de steun van de Europese commissie via het Digital Europe Programma.

Ontdek hier hoe je als journalist op een respectvolle manier kan communiceren over seksueel grensoverschrijdend gedrag: https://www.devijftees.be

Perscontact Child Focus: Selyna Ayuso Ferrandiz – Public Relations Manager 0473/81.17.82 selyna.ayusoferrandiz@childfocus.org

  1. https://www.missingkids.org/cybertiplinedata
  2. www.misbruikbeelden.be – een melding kan soms naar honderden of duizenden beelden leiden
  3. Canadian Center for Child Protection (3CP)