COVID-19 - Kinderen online gelukkig en veilig houden

COVID-19 - Kinderen online gelukkig en veilig houden

sep 23 2020

We bevinden ons in ongeziene tijden. Nu scholen dichtgaan en mensen thuis blijven als gevolg van de wereldwijde coronaviruspandemie, maken we meer dan ooit gebruik van het internet en online diensten. Online zijn, is meer dan ooit belangrijk voor iedereen in de samenleving, jong én oud, lerenden én werkenden, kwetsbaren en nieuwsgierigen. Daarom is dit een uitstekend moment om onszelf te herinneren aan een aantal belangrijke aandachtspunten om ons online bestaan veilig te houden.

Praten met kinderen en jongeren over de pandemie

Kinderen en jongeren bevinden zich wat het coronavirus betreft in dezelfde positie als de rest van de bevolking - ze zijn verward, staan te popelen om meer te begrijpen over de situatie waarin ze zich bevinden en wat dit voor de toekomst zou kunnen betekenen - en willen dat er mogelijkheden zijn om hierover te kunnen praten. Volwassenen moeten die kans aangrijpen om open en eerlijk te praten over het coronavirus en hoe kinderen en jongeren zich daarover voelen. Een aanpak zou kunnen zijn om elke dag wat tijd te nemen voor een discussie - misschien om de laatste ontwikkelingen te bespreken en dan te praten over eventuele vragen of zorgen die het virus oproept.

Praten met kinderen en jongeren over hun online leefwereld en doe het samen !

Zoals altijd is het belangrijk om open en eerlijke gesprekken te voeren met kinderen en jongeren over wat ze online doen. Zeker op dit moment, nu ze misschien meer gebruik maken van hun smartphone, console, PC of tablet. Misschien is het wel het ideale moment om af en toe samen te ontdekken - ontdek wat ze online doen, welke nieuwe tools en apps ze misschien gebruiken, en gebruik dit om het gesprek aan te gaan. Hebben ze bijvoorbeeld al eens gedacht aan hun privacy instellingen op die nieuwste app? Zijn ze zeker dat enkel hun echte vrienden hun inhoud kunnen zien en/of het gesprek met hen aangaan? Drie vuistregels zijn hier cruciaal:

  1. De 10-minuten regel - Voeg enkel mensen toe op Social Media waarmee je offline al minstens tien minuten hebt gepraat.
  2. De like van iemand die je niet kent is niets waard - Dus dubbelcheck toch maar snel even die privacy-instellingen (al dan niet samen).
  3. Een luisterend oor… luistert! - Het is heel belangrijk dat je je kind duidelijk maakt dat het steevast bij jou terecht kan wanneer er dingen verkeerd lopen online. Daarom is het belangrijk dat er een sfeer van open communicatie gecreëerd wordt, zodat je kind weet dat het altijd kan aangeven wanneer er iets niet oké aanvoelt online.
  4. Doe eens mee ! - Misschien is het ook voor jou als volwassene wel hèt perfecte moment om samen met je kinderen TikTok of een game te ontdekken.

Omarm de voordelen van sociale media om ons te helpen door moeilijke tijden heen te komen

Sociale media zullen de komende weken en maanden ongetwijfeld een onschatbaar hulpmiddel zijn om te communiceren met vrienden en familie, om sociaal contact te onderhouden terwijl we ons sociaal moeten distantiëren en om even te checken of iedereen om wie we geven in orde is. Zoek naar mogelijkheden om de kracht van sociale media ten goede te gebruiken, zoals het delen van positieve berichten en het opbouwen of het bijdragen van een gevoel van gemeenschap, online.

Houd persoonlijke informatie privé

Evenzo is het belangrijk om goed na te denken over alle persoonlijke informatie die zou kunnen worden gedeeld. Doordat we allemaal beperkt zijn tot onze huizen, zou de verveling kunnen ontstaan of hebben we nog meer nood om te delen en in connectie te blijven met anderen. Daardoor delen we op sociale media misschien meer persoonlijke dingen dan wat we normaal zouden doen.

Denk na voordat je deelt

Het is een oud mantra, maar een die zo belangrijk is in de huidige situatie. Mensen maken zich natuurlijk zorgen over de gebeurtenissen in de hele wereld. En er is ook online, vooral via sociale media, heel wat ‘informatie’ die gaat over het coronavirus en de impact die het heeft. Maar check altijd of de inhoud van die berichten klopt. Er zijn immers al verschillende voorbeelden van online hoaxen (fake nieuws of video’s) de revue gepasseerd. Dus altijd dubbelchecken en werken met betrouwbare bronnen, is de boodschap! Dus voor betrouwbare informatie over het virus en wat er gebeurt, is de officiële website (www.info-coronavirus.be) de aangewezen weg. Daarnaast geeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) regelmatig bijgewerkte adviezen aan het publiek.

Child Focus blijft jouw trouwe bondgenoot                                 

Wat betekenen de strengere maatregelen met betrekking tot het Covid-19 voor Child Focus? Onze deur-aan-deur werving van schenkers en opleidingssessies in scholen werden afgelast. Onze operationele activiteiten blijven daarentegen draaiende. Het hele Child Focus-team werkt van thuis om onze werking te kunnen blijven garanderen. Ons noodnummer 116 000 blijft dus 24/24u en 7 dagen op 7 gratis beschikbaar. Ook voor al uw vragen over veilig internetten

Bron : Better Internet for Kids, March edition of the BIK bulletin: Staying safe online during the coronavirus pandemic , URL: https://www.betterinternetforkids.eu/web/portal/practice/awareness/detail?articleId=5827283