Safer Internet Day 2020: “Het internet gaat ons allemaal aan. Laat ons dan samen werken aan een beter internet!”

Safer Internet Day 2020: “Het internet gaat ons allemaal aan. Laat ons dan samen werken aan een beter internet!”

feb 10 2020

Dinsdag 11 februari is het Safer Internet Day. Het thema van deze dag: "Samen voor een beter internet!”. Belgische jongeren hebben net als hun Europese leeftijdsgenoten een heuse passie voor het internet, maar gebruiken het niet altijd veilig. Unicef1 legt uit dat één op de drie internetgebruikers een minderjarige is en dat kinderen en jongeren steeds meer tijd doorbrengen op sociale netwerken, online games en mobiele applicaties. Het doel van deze dag is dan ook om bij de jongeren een rijke, creatieve, maar ook veilige digitale beleving te promoten.

Safer Internet Day is een wereldwijd evenement dat de Europese Commissie elk jaar in februari organiseert om van het internet een leuke, creatieve, bevredigende en veilige plek voor iedereen te maken. De Dag van een veiliger internet, die in meer dan 110 landen wordt gevierd, heeft zich ook snel buiten Europa verspreid en is nu een belangrijk evenement op de digitale agenda.

In België wordt Safer Internet Day ondersteund door het B-BICO-consortium (Belgian Better Internet Consortium), dat spelers samenbrengt die rechtstreeks betrokken zijn bij de veiligheid van het internet, de mediawijsheid en het positieve gebruik van dit fantastische medium. De kracht van dit consortium: het samenbrengen van partners aan beide zijden van de taalgrens die zich inzetten voor een veilig en verantwoord gebruik van het internet onder jongeren. Child Focus is er uiteraard een van.

Iedereen wordt gemobiliseerd!

Het B-BICO-consortium moedigt daarom scholen, bibliotheken, sportclubs en jeugdbewegingen aan om deze dinsdag 11 februari 2020 één of meer educatieve acties op te zetten om jongeren bewust te maken van de verschillende facetten van het virtuele leven, zoals rechten en verantwoordelijkheden, meervoudige identiteiten, "fake news", privacy, het creëren van inhoud...

Door de nadruk te leggen op de voordelen van kritisch internetgebruik kunnen jongeren bewust worden gemaakt van de valkuilen. "We moeten kinderen voorbereiden en jongeren uitnodigen om na te denken over de gevolgen van hun digitaal handelen, zodat ze leren hoe ze hun privacy op sociale netwerken kunnen beschermen en zo de opportuniteiten van hun online beleving kunnen maximaliseren", zegt Heidi De Pauw, CEO van Child Focus.

Er worden in ons land tal van activiteiten gepland rond de problematiek van online rechten en verantwoordelijkheden. Die worden opgelijst op de website: www.saferinternetday.be. Het aantal initiatieven toont de belangstelling voor en de nood aan digitale mediawijsheid in onze hyper-geconnecteerde samenleving. Op de website worden ook pedagogische tools aangeboden.

Een gezamenlijk engagement 

Ouders, leerkrachten, bedrijven, digitale professionals, politici, jongeren of burgers kunnen ook hun betrokkenheid tonen door via sociale netwerken concrete acties te delen waarvoor zij zich de volgende dagen zullen inzetten om van het internet een gebruiksvriendelijke en veilige ruimte te maken. Deze campagne is toegankelijk via: www.samenvooreenbeterinternet.be

Brussels South Charleroi Airport sluit zich dit jaar aan bij op een concrete en originele manier: een team van animatrices, uitgerust met tablets, zal op de luchthaven en aan de gates de reizigers uitnodigen om de intentieverklaring online in te vullen en hun engagement rechtstreeks op hun sociale netwerken te delen. Ook andere bedrijven als Proximus en de Nationale Loterij nemen actief deel aan het evenement.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stephan Smets, Directeur communicatie en woordvoerder bij Child Focus: 0486 259 279

Over de initiatiefnemers: https://b-bico.be/?lang=nl