Safer Internet Day: een schoolactiviteit voor een beter internet

Safer Internet Day: een schoolactiviteit voor een beter internet

feb 07 2022

Op dinsdag 8 februari is het wereldwijd “Safer Internet Day”, onder het motto “Samen voor een beter internet”. Volgens de laatste studie Apestaartjaren van Mediawijs, die in Vlaanderen het internetgebruik van jongeren in kaart brengt, krijgen kinderen hun eerste eigen smartphone al op de gemiddelde leeftijd van 9 jaar. Vanaf deze leeftijd stijgt hun online activiteit pijlsnel. De coronacrisis en het afstandsonderwijs hebben deze evolutie nog versneld. Maar hoe meer jongeren online zijn, des te meer ze ook blootgesteld worden aan de risico’s van het internet, zoals schending van hun privacy, cyberpesten, grensoverschrijdende sexting, grooming, sextortion, online reclame en fake news. Child Focus en haar partners sporen daarom scholen en organisaties die werken met kinderen en jongeren aan “Safer Internet Day” aan te grijpen om met hun leerlingen aan de slag te gaan rond een veilig en leuk internet.

Het consortium B-Bico (Belgian Better Internet) coördineert Safer Internet Day in België. B-Bico brengt de hoofdrolspelers van digitale media-educatie aan beide kanten van de taalgrens samen en legt elke dag de basis voor een leuk, leerrijk en positief gebruik van online technologieën. Child Focus, Mediawijs, Média Animation en de CSEM (Conseil Supérieur de l’Education aux Médias), bieden professionals leuke en effectieve tools aan om de dialoog tussen kinderen en hun ouders, begeleiders of leerkrachten over een juist gebruik van online technologieën te bevorderen.

De nadruk ligt dit jaar op activiteiten die kinderen samen met hun klas of school kunnen doen. Op www.saferinternetday.be vinden Belgische scholen kant-en-klare tools waarmee ze aan de slag kunnen. Klassen en scholen mogen natuurlijk ook zelf een activiteit bedenken. De bedoeling is dat iedereen zijn of haar activiteit registreert via de website van de campagne om zo de Safer Internet Day-barometer de hoogte in te duwen.

“De steeds verdere groeiende digitalisering brengt heel wat voordelen, maar ook risico’s met zich mee. Een kind van negen dat zijn/ haar eerste smartphone krijgt moet uiteraard begeleid worden. Het is net als fietsen: je stuurt hem/ haar ook niet de eerste dag helemaal alleen de drukke straat op. De nood van scholen, begeleiders en ouders aan materiaal dat ze kunnen gebruiken om kinderen te informeren en te ondersteunen, is dan ook erg hoog.” aldus Heidi De Pauw, Child Focus.

Child Focus stelt dit jaar haar “Internet Safe & Fun Quiz” voor als zo’n kant-en-klare tool. Via deze online quiz kunnen leerkrachten verschillende thema’s aankaarten met hun leerlingen: respect, privacy, online vriendschap, kritische zin, anonimiteit, wederzijdse hulp, transparantie en het hebben van een vertrouwenspersoon. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar en voor jongeren. De quiz is gratis beschikbaar via https://internetsafeandfun.be/nl/quiz. Leerkrachten kunnen ook via de website een poster downloaden die de thema’s toelicht.

Daarnaast zet Child Focus ook het “(Mega)mediawijs Werkboek” in de kijker, een tool van Mediawijs om op eigen tempo te werken aan mediawijsheid in de klas. Het is een bundel vol leuke en creatieve opdrachten over thema’s zoals sociale media, veilig surfen, cyberpesten, online reclame en nepnieuws.

Meer informatie: