Internet Safe & Fun : met een lach op ons gezicht terug naar de scholen

Internet Safe & Fun : met een lach op ons gezicht terug naar de scholen

mrt 10 2022

Op 10 maart organiseert Child Focus, in samenwerking met heel wat partnerbedrijven, opnieuw de Internet Safe & Fun-workshops: een ludieke en leerrijke animatie, gegeven door geëngageerde medewerkers van de deelnemende bedrijven, voor kinderen uit het 5e en 6e leerjaar rond veilig en verantwoord internetten. De mondmaskers mogen afblijven, dus de perfecte sfeer om met kinderen de voordelen en risico’s van hun online activiteiten te bespreken en vooral om hen te leren hoe ze het allemaal leuk kunnen houden.

De Internet Safe & Fun workshops gaan over de online activiteiten van kinderen en de mogelijke risico’s die hiermee gepaard gaan: privacy, sexting, cyberpesten en online vriendschap. De workshop leert kinderen op een ludieke manier de juiste reflexen aan over een veilig, bewust en verantwoord internetgebruik. Bij Child Focus steeg de afgelopen jaren het aantal meldingen van problemen gelinkt aan online veiligheid. Ook ouders en jongeren contacteren alsmaar meer onze hulplijn via het gratis nummer 116 000 voor vragen of problemen online.

De privésector trekt naar de scholen

Op deze donderdag 10 maart maken medewerkers uit privébedrijven een dag in hun professionele agenda vrij om workshops te geven over veilig en verantwoord internetten aan leerlingen van het 5e en 6e leerjaar. Child Focus levert het didactische materiaal en leidt de vrijwilligers op zodat ze zelf de Internet Safe & Fun workshops kunnen geven. Op het einde van deze actiedag zullen ongeveer 7.500 leerlingen tussen de 10 en 12 jaar een pak mediawijzer zijn. Deze actiedag vindt twee keer per jaar plaats, een keer in maart en een keer in oktober. Jaarlijks bereiken we bijna 15.000 leerlingen.

De interesse is groot, het engagement ook

Child Focus merkt dat alsmaar meer geëngageerde scholen zich registreren op www.internetsafeandfun.be om een workshop aan te vragen. De nood bij leerlingen en leerkrachten is duidelijk heel hoog. Zeker na twee moeilijke Covid-jaren waarbij kinderen veel online waren.

Gelukkig is ook het engagement van onze partnerbedrijven groot. Trouwe partner Proximus ligt mee aan de basis van dit initiatief. Maar daarnaast maken ook BNP Paribas Fortis, ARAG, Sopra Steria,  Sopra Banking Software, Deloitte en Allen & Overy deel uit van het team. Zo trekken op 10 maart maar liefst 118 geëngageerde en gemotiveerde medewerkers op pad naar lagere scholen in heel het land.

Deze editie kunnen we ook rekenen op de steun van Eva De Bleeker, Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming. Ook zij kreeg een training van Child Focus en gaat op 10 maart op bezoek in de lagere school Ten Bos in Merchtem.

Ik vind het enorm belangrijk dat we kinderen en jongeren correct informeren over hun veiligheid online. Ze brengen heel wat tijd door op social media en daar wordt hun online gedrag vaak, bewust en onbewust, beïnvloed. Er valt online heel wat te beleven en daar maken oplichters of mensen met andere slechte bedoelingen misbruik van. Ik gaf de leerlingen van het zesde leerjaar hier in Merchtem dus graag wat bagage mee om zich daartegen te wapenen.”  Eva De Bleeker, Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming.

Een springplank voor leerkrachten

De Internet Safe & Fun workshop is een aanzet waarna leerkrachten zelf aan de slag kunnen met dit thema. Child Focus biedt hen heel wat educatief materiaal aan om rond veilig en verantwoord internetten te werken met hun leerlingen. Na de workshop krijgt de leerkracht een overzicht mee van de leermiddelen die beschikbaar zijn om dit thema in al haar facetten uit te diepen (de website Clicksafe , Quiz - Internet Safe & Fun).

Perscontact

Ruth De Bruycker - Project Manager Child Focus - ruth.debruycker@childfocus.org – 02/475.44.17. 

Meer info: www.internetsafeandfun.be